Koppelandstraat volledige eenrichtingsstraat : nu de heraanleg van de Koppelandstraat en de Nonnenstraat achter de rug is, wijzigt ook de verkeerssituatie in de Koppelandstraat. De Koppelandstraat is immers een volledige eenrichtingsstraat geworden. U kunt de straat enkel nog inrijden via de Grote Markt of via de Nonnenstraat. Vanuit de rotonde op de Augustijnenlaan is de straat niet meer bereikbaar. Om het parkeerterrein van Delhaize te bereiken, kunt u via de hoofdingang langs de Augustijnenlaan rijden. Fietsers en bromfietsers mogen in twee richtingen de Koppelandstraat in.

City Golf, ook in Herentals

City Golf is de allernieuwste hype in de wereld van de ontspanning. Bij klassieke golf speelt u naar een hole, bij City Golf speelt u naar een bepaalde locatie in de stad. Zo leert u de stad op een andere manier kennen. City Golf is dus een prima alternatief voor een stadswandeling, want onderweg vertelt de begeleider u leuke weetjes over de stad.

Vanaf 1 september kunt u ook in Herentals een partijtje City Golf spelen. Voor u begint te spelen, krijgt elke speler een spoedcursus golf. Vervolgens kunt u in groep (vanaf vier personen) een golfparcours in de stad volgen. City Golf is geschikt voor iedereen.

Debat en infobeurs over duurzame mobiliteit

Op maandag 14 september om 20 uur vindt er in cultuurcentrum 't Schaliken een debat en een infobeurs plaats over duurzame mobiliteit. In het panel zitten onder meer de andere Kris Peeters, Kristof Thijssens (Unizo) en Chris Brouwers (provincie Antwerpen). De stad en de provincie lichten ook hun mobiliteitsbeleid toe. Vanaf 18 uur is er een infobeurs, aansluitend op het debat een receptie. De toegang is gratis. U vindt het volledige programma op www.herentals.be/debat-en-infobeurs-over-duurzame-mobiliteit.

Stappen, trappen & shoppen

Het stadsbestuur en de Herentalse middenstand slaan opnieuw de handen in elkaar om de uitstraling van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven te verhogen. Van 1 tot 30 september kunt u daarom deelnemen aan Stappen, Trappen & Shoppen, het vernieuwende Herentalse alternatief voor Met Belgerinkel naar de Winkel. Fietsen en stappen zijn gezond en milieuvriendelijk. In een druk stadscentrum zijn het dikwijls de snelste manieren om ergens te komen. Met deze actie willen de handelaars en het stadsbestuur het fietsen of stappen naar de winkel aanmoedigen.

Deelnemen is eenvoudig. Per aankoop bij een deelnemende handelaar krijgt u een stempel op uw kaart. Een volle kaart (met tien stempels, waarvan minstens vijf van verschillende handelaars) geeft u het recht om deel te nemen. U kunt uw volle kaarten binnenbrengen bij het onthaal van het administratief centrum, bij de dienst toerisme, bij Unizo Herentals en de Dorpshuizen in Noorderwijk en Morkhoven (brievenbus). U kunt verschillende prijzen winnen, waaronder twee fietsen en cadeaucheques van Helemaal Herentals.

Nieuw historisch jaarboek in opmaak

Sinds ruime tijd publiceert de Herentalse Geschiedkundige Kring een historisch jaarboek over de stad Herentals. De vierentwintigste editie van het jaarboek wordt dit jaar voorgesteld op 19 december om 10.30 uur in kasteel Le Paige. De Herentalse Geschiedkundige Kring ontvangt een subsidie van 3.000 euro om de uitgave te financieren.

Bib enkele dagen gesloten voor invoering nieuwe bibcatalogus

Eind oktober treedt de bibliotheek toe tot het Provinciaal Bibliotheeksysteem Antwerpen. Hiervoor moeten alle gegevens uit de huidige bibcatalogus en het huidige leensysteem omgezet worden naar een ander systeem. Dit gebeurt op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 oktober. Die dagen is het niet mogelijk om materialen uit te lenen, te verlengen of binnen te brengen. De bib, ook in Noorderwijk, zal daarom op die dagen gesloten zijn. De inleverbussen in Herentals en Noorderwijk blijven beschikbaar, maar de ingeleverde materialen kunnen pas op donderdag geregistreerd worden.

Hartveilig in Herentals

Op 13 mei ondertekende het stadsbestuur de overeenkomst Herentals Hartveilige stad. De stad en het Rode Kruis kwamen overeen om binnen twee jaar zoveel mogelijk inwoners kennis te laten maken met reanimatie en het gebruik van de defibrillator. Om iemand met een hartstilstand echt te redden, moet u snel reageren. Daarom kunt u op dinsdag 3, 10, 17 en 24 november om 19 uur een infosessie over reanimatie en de defibrillator volgen. De sessie duurt 2 tot 3 uur en vindt plaats in de gebouwen van het Rode Kruis (Schoolstraat 46). Inschrijven is verplicht en kan via preventie@herentals.be, tel. 014-28 50 50 of bij Marc Lauwen tel. 014-30 74 80. Deelname is gratis.

Montmartre op het Begijnhof

Op de Open Monumentendag kunt u tal van kunstenaars aan het werk zien in de schilderachtige omgeving van het Begijnhof. Van 11 tot 18 uur tonen onder meer schilders, beeldhouwers, keramisten, borduursters en juweelontwerpers hun talent. Aan het Fundatiehuis kunt u genieten van een hapje en een drankje. Kollectief Maximaal zorgt voor een vleugje poëzie en er zijn muzikale optredens van Bert en Nancy en andere entertainers. De toegang is gratis.

Grabbelpas tijdens  herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie gaan de Grabbelpassers op ruimtereis. Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november kunnen de kinderen deelnemen aan uitstappen en allerlei knutsel-, dans- en kookactiviteiten. Het volledige programma verschijnt binnenkort op www.jeugddienstherentals.be. De inschrijvingen starten op maandag 5 oktober om 17 uur, zowel online als aan de balie van de jeugddienst in het Stadspark. Vanaf dinsdag 6 oktober kunt u ook telefonisch inschrijven op het nummer 014-21 21 86.

Subsidie voor Expo Malpertusa

Op zaterdag 19 september organiseren de Scouts 5e-12e kempen hun jaarlijkse Expo Malpertusa. Expo Malpertusa is een open dag met randanimatie en optredens voor sympathisanten en nieuwe leden. Scouts 5e-12e kempen krijgt van de stad een subsidie van maximaal 250 euro voor de organisatie van dit evenement.

Scoutsfeesten van De Buecken

Met de scoutsfeesten op vrijdag 11 en zaterdag 12 september zet scouts De Buecken het nieuwe werkingsjaar in. Op vrijdag is er vanaf 20 uur een Bueckenbar XL met dj's en een kampvuur aan de scoutslokalen in de Augustijnenlaan. Op zaterdagnamiddag is er een eetfestijn en 's avonds zijn er optredens in de tent voor het lokaal. Voor meer informatie, surf naar www.scoutsdebuecken.be.

Initiatielessen badminton voor vijftigplussers

Badminton is een sport waarmee u op een gezellige en speelse manier aan uw conditie werkt. Bovendien bent u nooit te oud om ermee te beginnen. Daarom organiseert de Herentalse Badmintonclub, samen met BLOSO, van 24 september tot en met 22 oktober een reeks initiatielessen voor vijftigplussers. De lessen vinden plaats in de sporthal van De Vossenberg, telkens op donderdag van 14 tot 16 uur. Deelnemen aan de volledige lessenreeks kost 5 euro. De club zorgt voor voldoende rackets en shuttles. Inschrijven kan bij Armand Troubleyn (gsm 0471-33 02 61, armand@troubleyn.biz)

Herentalse Zwemclub wast uw wagen

Op zaterdag 19 september houdt de Herentalse Zwemclub een carwash op het parkeerterrein van het Netepark (Vorselaarsebaan 56). U kunt er terecht tussen 13 en 19.30 uur. De jeugdzwemmers wassen uw auto voor 7 euro. Voor een grotere auto, zoals een monovolumewagen of een terreinwagen, betaalt u 9 euro. De opbrengst gaat naar de clubwerking.

Startvergadering Wereldtals

Van 27 februari tot 30 april 2016 haalt Herentals de wereld in huis. Onder de noemer Wereldtals vinden er twee maanden lang allerlei activiteiten plaats die u laten kennismaken met andere culturen, gewoonten en gebruiken. De pijlers respect, verbondenheid en diversiteit staan centraal.

Verenigingen en organisaties die graag willen meedoen, zijn welkom op de startvergadering op donderdag 24 september om 20 uur in het Fundatiehuis (Begijnhof 27). Alle activiteiten worden gebundeld in een mooie brochure. Bovendien kunt u van de stad een subsidie krijgen om een deel van de onkosten terug te vorderen.

Kleurrijke voortuintjes sieren Herentals

De Herentalse milieuadviesraad organiseerde dit jaar voor het eerst een voortuinwedstrijd. De negen deelnemers waren allemaal aanwezig op de prijsuitreiking die plaatsvond op 25 juni. Een professionele jury duidde de familie Verelst uit Morkhoven aan als winnaar. Zij mochten de hoofdprijs mee naar huis nemen: een plantenbak van 2 m2, twee zakken potgrond en plantjes. Alle andere deelnemers ontvingen een aankoopbon van een bloemencentrum in Herentals of een plantencentrum in Viersel.

In Herentals, Noorderwijk en Morkhoven hebben veel huizen een voortuintje. Bloemen en heesters zorgen voor een kleurrijke en sierlijke noot en maken onze stads -en dorpskernen aangenamer om in te wonen. De Herentalse milieuadviesraad ziet graag nog meer gazonnetjes omgetoverd in voortuinen met bloemenborders, mooie struiken of een boom. Daarom overweegt de milieuadviesraad dit initiatief volgend jaar te herhalen.

Doe mee aan de oefening van het 29 Bataljon Logistiek

Op woensdag 9 september organiseert het 29 Bataljon Logistiek een oefening rond het repatriëren van landgenoten. Zij zijn op zoek naar een honderdtal vrijwilligers die een personage willen spelen tijdens het rollenspel.

De personages zijn onder meer gezinnen met en zonder kinderen, mensen met een huisdier, werkmannen, vluchtelingen en een dokter. Wilt u graag deelnemen aan deze oefening, schrijf u dan voor donderdag 3 september in bij adjudant Hans Horemans (tel. 0244-20769, hans.horemans@mil.be).

De oefening vindt van 9 tot 14 uur plaats in de kazerne van het 29 Bataljon Logistiek (Bevrijdingsstraat 31 in Grobbendonk).

Meer informatie: 29 Bataljon Logistiek, dienst communicatie – PAO, tel. 0244-20769, 29BnLog-communicatie-DL@mil.be